pjongenbelasting logo

 

51Home

pjongenbelasting banner Welkom Uw voordelen Tarieven Voorwaarden Contact

P.Jongen belastingadvies
Tel : 045-7850109/ 06-19163881

info@pjongenbelastingadvies.nl

pjongen dpol
Welkom11 I 11Uw voordelen11 I 11Tarieven 11I 11Voorwaarden11 I 11Contact

Copyright © 2007 P.Jongen belastingadvies • Web-design by V.Meynders victoriameynders@live.nl

Omzet belasting BTW

Elke ondernemer moet (met uitzondering van enkele sectoren en vrije beroepen; zie "vrijgesteld van omzet belasting")over elk van zijn diensten en producten BTW rekenen.
Dit is gewoonlijk een % bovenop het bedrag waarvoor hij het zelf verkoopt. Dit bedrag moet periodiek naar de belastingdienst worden overgemaakt. Gewoonlijk is dit per kwartaal.

pjongen pol

Categorin

pjongen strelkafgBelasting advies

pjongen strelkafgAdministratief advies

pjongen strelkafgKwaliteit staat voorop

pjongen strelkafgAangifte Omzetbelasting

pjongen strelkafgExtra opmerkingen

pjongen strelkafgChecklist benodigdheden

pjongen strelkafgFiscale Nieuwsflits

Actueel:
pjongen mal banner
pjongen pol
pjongen pol
lees verder . atrelka 8 atrelka 8 atrelka 8
pjongen pol

•  Aangifte IB
•  Voorlopige teruggaaf

Zodra de onderneming bij de belastingdienst bekend is krijgt deze periodiek een belasting aanslag welke hij per internet kan invoeren. Door middel van deze belasting aanslag kan de ondernemer aangeven hoeveel BTW belasting is ontvangen en hoeveel er is uitgegeven aan
BTW belasting. Het verschil moet naar de belastingdienst worden overgemaakt, of wordt door de belastingdienst teruggestort.

BTW belasting percentage
Op alle diensten en producten die verkocht worden aan een Nederlands persoon of organisatie dient de ondernemer dan ook een percentage extra te rekenen in verband met de belasting. Gewoonlijk is dit 21% maar in sommige gevallen zoals eten & drinken(geen alcoholische dranken), geneesmiddelen, literatuur, cultuur en vervoer kan dit 9% zijn. Deze belasting staat dan tijdelijk bij de ondernemer maar moet aan het einde van het kwartaal dus worden afgedragen.
Omgekeerd is dit hetzelfde. Op alle producten en diensten die worden aangeschaft zit standaard 21% belasting. Deze bedragen worden van de omzet afgehaald. Indien er dan verlies is gemaakt zal de belastingdienst het verschil in BTW belasting terugstorten.

Vrijgesteld van omzet belasting
Er zijn uitzonderingen welke geen BTW hoeven te rekenen zoals vrije beroepen. Een vrij beroep houd in dat iemand wordt gevraagd vanwege zijn individuele, persoonlijke kwaliteiten, die liggen op artistiek of academisch/HBO-niveau. Dit houdt in dat hij voor zijn werkzaamheden niet een ander mag sturen. In de praktijk is het onderscheid tussen een vrij en een niet vrij beroep moeilijk aan te geven maar voorbeelden zijn een notaris, leraar of dierenarts. Deze personen kunnen ook hun beroep zelfstandig uitvoeren zonder dat zij ingeschreven staan bij de kamer van koophandel. Andere vrijstellingen gelden bijvoorbeeld voor erkende onderwijsinstellingen, medische sector en sportverenigingen.  Zie voor een meer uitgebreide lijst de website van de Kamer van Koophandel.

Kleine ondernemers regeling
Voor ondernemers met een lage winst kan het mogelijk zijn om vrijgesteld te worden van het afdragen van de BTW belasting. Dit heet de kleine ondernemers regeling. In het kort houd deze in dat indien de ondernemer niet meer dan 10.000 euro winst heeft gemaakt hij het verschil in BTW mag houden. Hij hoeft deze belasting dan niet af te dragen. Deze regeling is alleen van toepassing als na aftrek van de voorbelasting (al betaalde BTW door kosten die de ondernemer in dit jaar gemaakt heeft) lager is dan 1345. Hij mag deze 1345 euro aan BTW dan houden en dit wordt opgeteld bij zijn inkomen. Er moet dus wel inkomsten belasting over betaald worden. Tussen de 1345 en 1883 is een tussenregel. Is het verschil groter dan 1883 euro dan moet de ondernemer het verschil tussen ontvangen en uitgegeven BTW belasting gewoon telkens periodiek (normaal gesproken in eerste maand na elk kwartaal) worden over gemaak naar de belastingdienst. Voor actuele vrijstellingen zie site belastingdienst.

Zie voor meer informatie de website van de belastingdienst.nl.
Bel of mail ons voor een afspraak en zie wat wij voor u kunnen betekenen.